De ce a fost nevoie de o pandemie pentru a propulsa dialogul intercultural?
„Aprecierea crescută față de creativitate în ultimul an a făcut un lucru clar: cultura este esențială pentru bunăstarea noastră emoțională, în special în perioade de criză. Pe măsură ce începem drumul spre redresare, trebuie să ne asigurăm că cultura nu este lăsată deoparte.”
Audrey Azoulay, Director General UNESCO

De ce este importantă ziua de 21 mai?
21 mai este comemorată ca Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare a ONU, încă din 2001, de când a fost semnată Declarația Universală privind Diversitatea Culturală. Această zi recunoaște nevoia de a valorifica potențialul culturii ca o forță majoră în atingerea capacităților colective ale rasei umane. Ea celebrează bogăția patrimoniului din întreaga lume și speră să reducă diferențele care au o dimensiune culturală. Scopul este mobilizarea forțelor capabile să aibă un impact profund asupra diminuării conflictelor internaționale, facilitarea păcii și promovarea dezvoltării durabile.
Problema este aceea de a proteja dreptul fiecărei comunități la autoconservare, mai ales în timpul unei crize sanitare. Neînțelegerea motivațiilor culturale poate duce la conflicte. Conflictele bazate pe reprezentări greșite și prejudecăți cognitive devin greu de deslușit și pot conduce la o stare de degradare culturală.
Astfel, devine o responsabilitate socială să reparăm daunele deja produse, dar și să prevenim daune viitoare asupra oricărei industrii culturale sau creative.
Problema culturii și incluziunii în timpul pandemiei
Sectoarele culturale și creative se numără printre cele mai afectate de pandemie. Tendințele negative din turism, scăderea puterii de cumpărare și epuizarea generală a resurselor pentru industriile culturale care funcționau deja la limita stabilității financiare contribuie la deprecierea valorii artei și culturii. Deși tehnologia a facilitat o digitalizare masivă a serviciilor, unele grupuri sunt mai expuse la efectele negative ale pandemiei. Comunitățile marginalizate sunt mai predispuse să fie private de servicii medicale și să fie tratate inechitabil în lupta pentru drepturile lor fundamentale. Acestea pot fi discriminate la locul de muncă, prin lipsa unor adaptări sau concesii necesare.
Un pas spre incluziune într-un anumit spațiu este realizat printr-un dialog intercultural deschis, dar sigur, prin stabilirea de relații afirmative într-o societate eterogenă și respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor, indiferent de identitate. Un mod de a construi relații pozitive este de a recunoaște diferențele, a dezvăța prejudecățile și a învăța din nou metode de coexistență. Crearea de spații sigure de exprimare este esențială pentru construirea încrederii. Putem începe implementarea acestor pași în locurile de muncă sănătoase, unde angajații sunt conștienți de cuvintele și acțiunile lor. Promovarea respectului reciproc prin diseminarea discretă a informației este o direcție corectă spre incluziunea culturală.
Cum celebrează ASMACS diversitatea de gen și etnică
Rolul crucial jucat de dialogul intercultural este mai evident ca niciodată în timpul acestei crize. Incluziunea diversității de gen și etnică merge mână în mână cu productivitatea și interacțiunile interculturale sănătoase. Cu operațiuni în 14 țări, ASMACS a militat mereu pentru includerea diversității culturale în valorile sale de bază, oferind persoanelor din toate mediile de proveniență o viață sustenabilă și demnă. ASMACS celebrează bogatul patrimoniu cultural al Indiei prin angajarea unei forțe de muncă diverse, din punct de vedere etnic și de gen. Inițiativele de emancipare a femeilor inițiate de ASMACS vizează în principal văduvele și fetele din segmentele economic defavorizate.
ASMACS se concentrează pe oferirea de responsabilitate socială corporativă în domeniul mijloacelor de trai pentru femei și a inițiat proiecte pentru îmbunătățirea nivelului de trai din zonele rurale ale Indiei, prin crearea de oportunități de generare de venituri pentru femeile defavorizate, oferindu-le șansa de a dezvolta întreprinderi la scară mică, precum și prin îmbunătățirea vieții rurale prin campanii de informare privind sănătatea și igiena.
Echipa ASMACS dorește să sensibilizeze oamenii și să-i informeze despre drepturile și obligațiile lor, precum și despre drepturile de acces la schemele și programele guvernamentale pentru a sprijini femeile să ducă o viață mai bună. Calitatea umanității este prioritatea principală. Lupta împotriva Covid-19 este o mărturie a unității în diversitate. Este un exemplu că diferențele noastre pălesc în fața competențelor și realizărilor de care este capabilă omenirea.